Szilágyi László
Szilágyi László

Miből vagy, Roger?

Nadal combja, Djokovics könyöke, Murray csípője tropára ment. Áruld el, miből vagy Roger?

Ez több mint biológiai csoda, jó, oké, genetikai is. Roger Federer 36 éves, makkegészséges, a genetikait hagyjuk meg az orvosoknak, de ha már így belekapirgáltunk, szögezzük loe: Roger Federernek négy gyermeke, két ikerpárja van, egy-egy fiú és lány iker. Egy 19-szeres Grand Slam-bajnok nem szokta „csak úgy szórni a magokat”, ezért is kuriózum a négy gyerkőc ilyetén megoszlása.


No, de nem is erről szól a történet, inkább Roger testéről, terhelhetőségéről, egy 36 éves halandó zsenialitásáról. Mert régóta tudjuk, hogy Rogert valami földönkívüli tulajdonságokkal áldotta meg a Teremtő, de – legalábbis a versenytársai miatt – most tűnik fel igazán, hogy ez az ember nem akar megöregedni. Fizikálisan a topon vagy még a fölött is van, még egyszer hadd húzzam alá: 36 évesen.
Miközben Rafa Nadal a sérült combja miatt adta fel az Australian Opent, Novak Djokovicsot a könyöke gátolja abban, hogy ugyanolyan jó legyen, mint régen. És akkor ott van még Andy Murray, aki annyira gallyra vágta magát, hogy el sem ment Melbourne-e, mert úgy fáj a csípője. Csak úgy zárójelben, Nadal 31, Murray és Djokovics 30 éves… Federer 36.


Nyilván nem nehéz a csodájára járni a tehetségnek, amikor mindannyian tudjuk, hogy mennyi fitnesz-edzés, táplálékkiegészítők garmadája és még jó pár csodaszer kell ahhoz, hogy valaki ott legyen, ott maradjon a topon, de azért Roger mégis csak egészen elképesztő. Oké, ő is kihagyott tavalyelőtt jó pár hónapot, de ide a rozsdás bökőt, hogy az említett urak közül Murray-től Nadalig egyik sem lesz ott a spiccen 36 évesen. Szóval, valamit tudhat ez a Roger, meg az egészségi tanácsadói.

Bevallom, én nagyon bírom őt, és nem is csak a 19 GS miatt, mert azt nem lehet nem tisztelni. Egész egyszerűen ilyen légies, tökéletes mozgást, elegáns teniszt még nem látott a világ. Az a durva, hogy ezt 36 évesen is kirázza az ujjából a mi Rogerünk. Vajon miből lehet ez az ember…?