Horti Gábor
Horti Gábor Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Köszi Kismozart!

Azt írják visszavonult a labdarúgás Mozartja, a cseh Tomás Rosicky. Hát kérem, ha Wolfgang Amadeus annyit lett volna sérült, mint a labdarúgó, valószínűleg nem hallhatja senki a „Cosi Fan Tutte” című csodát, viszont lett volna viszont helyette „Kis éji zene”, a kórházból!

Emlékezetes volt, amikor először feltűnt a nagyobb nyilvánosság előtt, azaz kibújt a cseh árnyék futballból, belépett Németországba, a legnagyobb kavarodást azzal okozta, hogy képtelenség volt kimondani a nevét! Még az amúgy KGST anyatejen felnőtt szocialista béketábor sem oldhatta úgy fel a nyelvével Tomás neve kimondásakor.


 

Irgalmatlan sokadalom kóválygott neve emlegetésekor. A legsúlyosabb büntetést a német szpíkerek adták, akik híres nyelvismeretének masszív bizonyítéka volt Dárdai Pál nevének több éves katasztrofális kimondása! Ennél jóval húzósabb volt Lisztes Krisztiáné, akit megpróbáltak belegyömöszölni a lengyel nyelvterületre, elviselhetetlen eredménnyel! Minden hétvégi összefoglaló egy új felismerést adott, úgy tűnt, Lisztes külsejével megérkezett valami fura nevű ipse, de aztán a mozgás megmentette a botorkálókat! Jé, ez mégis a Krisztián!  Erre püff, megkapták Tomás Rosickyt! Elképesztő gúnykacaj fakadt Csehországban, több fórumon nekimentek a beszélő dumazsokéknak! Maradt a SAT1-es meg RTL-es riporterek mélységi gyötrődése!

Eleinte senki sem hitte, hogy ez a ropi emberke valamit alkothat a Bundesliga akkor még csúnyán kötött izomzatú alakjai között. Amikor a labdázó „Mozartot” szabadon hagyták, komolyan csúfot űzött az összes szellőlábú drabális bekkből. Laza cerka volt, színesen írt a középpályán, a németek zabálták finomságát! Lassan, betűzve, de megtanulták a nevét! Szegény Dortmund szurkolók, évek óta nyelik a mérget, diszkont mennyiségben zabrálják tőlük a menőket! Rosicky lelépett Angliába! Jó nagy űrt hagyott maga utána német elit ligában, elment, hogy feldaraboltassa magát a Premier League-ben! Ugyan ott is firkás maradt, de már észrevehetően törékenyebb volt. Amikor pályára lépett bámulatot hozott, de a sorozatos sérüléses nyavalyái kivették őt a nagy menetből.

Ettől a héttől meg már az egészből!

Köszi Kismozart a remek szórakozásért! Kár, hogy Tomás Rosickyt nem láthatják többet labdázni!