Horti Gábor
Horti Gábor Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Hogy lesz ebből bármi is?

Az egész kézilabdába akkor szerettem bele évekre és totálisan, amikor láttam Mocsai Lajos tanár urat az időkérésnél! A magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya egyszerűen lebilincselt, lenyűgözött abban az egy percben, amit a kamera szemével megláthatott a világ! Adott a szitu, tegyük fel, ég a brigád, az ellenfél hatalmas tempóban csapatja, beleállnak mindenbe, és az totálisan jól sül el, plusz a bírók is odafújnak! A lendület megtörésnek eszköze, kizökkentés az időkérés.

Lejönnek a harcosok, az adrenalin a koponyájuk tetejét csapkodja, ég a szemük, lüktetnek, lihegnek, a szemükbe csorog a sós izzadság, a szívük 10 ezret dobban percenként. Ebben az állapotukban kell hallgatni a Főnököt! Tanár úr pedig tesz a lihegő alkalmazottakra, tudományos eleganciával, már-már pálca szintűen mutogatja a táblán jól fekvő variákat, betűzdelve kőkemény, külföldi szakszavakkal, szakdolgozati primőr kifejezésekkel!


 

Eközben nézem a srácok arcát és azt próbálom lehozni, mit értettek: ”a bal kettes alulról behúz középre, a szélső ciklikus kondenzációval felkanyarodik, a beállós keresztbe mozog a koordinációs tengelyén, erre az irányító pedig a motoros idegsejtjeivel kiszúrja, hogy az átlövő Veszprém kettőben ugrik!” Amúgy meg lehet, hogy pont elég ütős lenne megkérdezni tőlük, hogy mennyire vagytok képben srácok, nem ezt beszéltük tökfejek! Vagy valami efféle…

Most meg az a dívat, hogy angolul szövegelnek az edzők. Elég sok szövetség benyalta a külföldi mágusok ragyogó ön promóját. Dőlnek is a vb-n a népek, legutóbb a románok estek hasra, mondjuk ezt nem bánjuk! Azt egy kicsit igen, hogy Ambros Martin, a győriek szintén nem magyar nyelvű tréner vezette ki őket Németországból. De a montenegróiak is beégtek Adzsics után. Ez már csak ilyen!

Bezzeg a franciák! Fegyelmezett áhítattal figyelték Krumbholz mester francia szavait, menetelnek is szépen! A norvégok koboldforma edzője,Hergeirsson bár izlandi, anyanyelvi szinte érzékelteti véleményét a csapatával.

A többieknél meg csak kukkolják az angol kifejezéséket, közben meg elég lenne egy jó erős kiabálás, aztán helyére kerülne minden!