Szilágyi László
Szilágyi László

Hidegháború a spájzban

Jó okunk van feltételezni, hogy az amerikai érdekhálóban vergődő WADA büntetései nyomán zárta ki az oroszokat a téli olimpiáról a NOB. Az érdekhálóra helyezzük a hangsúlyt.

Államilag irányított doppingolás bűntette miatt, a szocsi olimpián megszerzett 33 orosz medáliából korábban 11-et visszavett a NOB. A WADA szorgos kutatómunkával, egy-két megzsarolt és kifecsegő orosz sportdiplomata hathatós segítségével leplezte le a nagyüzemben működő orosz doppinglaborokat. Így hiába érte el a szocsi téli olimpián minden idők legjobb orosz (szovjet) eredményét a keleti blokk legnagyobb országa, ezzel nem ment semmire.


 

A 33 érem jogos tulajdonosából 11 meg nem engedett eszközök segítségével ért el dobogós helyet Szocsiban. A tiltott szer a meldonium, amelyet két éve „fedezett fel” a WADA, amelynek hatóanyaga Oroszországban egy vény nélkül kapható szívgyógyszerben is megtalálható. 2015-től könyörtelenül lecsapott a szervezet a meldoniummal élők népes, főleg orosz élsportolókból álló táborárra, így akadt fenn a rostán az ötszörös Grand Slam-bajnok teniszező, Marija Sarapova is, többek között.


Visszatérve az államilag irányított doppingolás szervezett hadműveletére, nehéz nem észrevenni, hogy az amerikai érdekhálóban vergődő WADA erős washingtoni ráhatással próbálja parkolópályára tenni az oroszokat. Akik valóban bűnösök, kétség sem fér hozzá, de ha továbbra is tartjuk magunkat, hogy csak az a bűnös, aki lebukik meglehetősen cinikus elvhez, akkor jogosan vetődik fel a kérdés már sokadszorra: vajon milyen alapon tekintsük tisztának az amerikai sportot, azt a hatalmas képződményt, amely erős érdekérvényesítő képessége révén távol tartja az NBA-től, az NFL jelentős részétől és az NHL-től a hiperaktív WADA-ellenőröket?

És komolyan higgyünk-e a szemünknek, amikor Marion Jones és Ray Hunter szerencsétlen atlétákon kívül az amerikai élsport teljes vertikumát tisztának láttatják a közvélemény előtt? És vajon miért bélyegzik megrögzött Kreml-ügynököknek az érdeklődőket, akik csak arra keresik a választ, vajon miért éppen a sikeres szocsi olimpia alatt erősödtek meg Ukrajnában, mentek az utcára az oroszellenes ellenzék tagjai? Hirtelen nincs is több kérdésem.