Horti Gábor
Horti Gábor Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Az Ifi EB királyai

A magyar labdarúgás 1984-es ifi Eb győztes csapata világ szenzációt jelentett! De akkorát hogy azt szinte senki sem hitte el! Ez a csapat óriási merészséget villantott, hiszen a moszkvai korosztályos torna döntőjében a szovjet válogatottat dobták két vállra!

1984-ben, akkor, amikor ha valaki csak kicsit is rosszul ért a ruszkikhoz, senki sem találta meg őket! Erre tessék, Eb elsőség! Bátor remények fakasztója volt ez a diadala, aztán, ahogyan régebbről megszokhatta a magyarság, ennek a csapatnak sem lett ütős tovább lépése! Részsikerek jöttek, egy pár ember szépen haladt előre, de együtt ez a csapat nem maradhatott, nem vált dicsővé!


 

Minden évben szerveznek egy megemlékezős tornát erre a diadalra! Krizán Sándor, aki tagja volt a győztes csapatnak, embertelen energiát tesz bele, hogy tényleg emlékezetes legyen az összejövetele! Mint minden téli tornának, ennek is kötelező előjátéka volt egy disznótoros, egy kis gyümölcslé kúrával, de szigorúan a helyi legjobbakból, és semmi, nagyképű, de szennyező külföldi marhaság. Ezt a részt Tiszakóródon csillagos ötösre sikerült teljesíteni! A helyi polgármester, aki nagy rajongója a focinak, az Eb győzteseknek meg pláne, olyan már-már lakodalmat szervezett, még a kinti kóbor kutya is megnyalta talpát! Halál az epére, májra felkiáltással bőszen vetette vele magát a meghívott sereg az étel-ital frontra, keményen dolgoztak, hogy jól és sokat, harsányan lehessen beszélgetni a múlt történelméről! Az óvatosak azért visszafogottak voltak, hiszen másnap ugyanezzel a testel kellett játékot formázni

A  Bicskei Bertalan Emléktorna másnap sorozatmérkőzésekkel folytatódott. A siker kapitány özvegye a helyszínen, Vásárosnaményban, a sportcsarnokban nézte 2011-ben elhunyt férje egykori játékosait. 1984 óta eltelt jó 33 év, sok minden megváltozott! Főleg az egykori sportos külsejű játékosok testtömege nőtt, a mozgásuk kicsit lassult, de az érződött, hogy az akkori vitézek még őriznek valamit abból az Eb diadalmas meneteléséből.

Ezen a megemlékezős tornán inkább a jó hangulat volt a fontos, bár Deák Sándor egyetlen gólja annyira látványos volt, hogy egyből emlékdíjat kapott!