Horti Gábor
Horti Gábor Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Ahol a lét a tét!

Régebben tisztelettel vegyes meglepetéssel és pici szorongással figyeltem, ahogyan Brazíliában, Argentínában, Chilében vagy mondjuk Botswanában elbántak a csaló futballistákkal. Nem a tipmixesekkel, hanem azzal a réteggel, amely szemmel láthatóan becsapta a közönséget folytatólagosan elkövettet, labdarúgás nevű játék hazudozásával.

 Persze szép fizetésért. Oh, a közeli Szerbiáról, Horvátországról nem szabad megfeledkezni, mert aztán ott is erősen megcsinálták a blöffölőket. Mezlehúzás, megkergetés, seggberúgás, aránylag gyors lefolyású felpofozás, olykor csirke hozzávágása a negatív archoz. Luis Figo egyenesen disznófejet kapott árulásáért, ami nem csalás. De akkor is idegesítette a Barcásokat. Itt egy pillanatra megállnék a Barcelona biztonsági embereinek lazulásán. Ok, pirotechnika bevitele zsebben elmegy, de egy komplett disznófejet nem szokás megsétáltatni foci meccsen, pláne nem túl a szigorú motozáson. Az meg végképpen nehezen elképzelhető, hogy a Camp Nou-ban disznóvágással indítják az El Classico.t.


 

Szerbiában látványosan lerángatják az illető sportolókról a klub mezét, ha azok méltatlanok a viselésére. Persze kicsi üvöltözés mellett, adott pillanatban egy kézifegyver felvillantásával. Németországban a mérgesek megjelenése a klubház előtt legalább 2-300 jól felszerelt zsernyák megjelenését vonzza. Mert ott is idegállapotba kerülnek a szurkolók, ha rendszeresen és hosszan megvezetik őket, pocsék játékkal.

Ami Diósgyőrben történt, az erősen kapcsolódik a foci ottani állapotához. Amíg a klubvezetők jóságosan mantrázzák, hogy mindenki megkapja a kellő büntetését a ganaj hozzáállás miatt, addig a kemény szurkolók előbb csak megüzenik, a dolgok mostani állása szerint végbe is viszik a sportolók kéménykotrását! Személyesen, hogy érezzék a sporik, a fanok nem csak ígérgetnek, hanem megvalósítják elhatározásukat! Amúgy a ravasz játékosok a vezetőket, edzőket jól kiröhögik. Tesznek az egész szigorúskodásra. Ha tényleg nagyon izzó a szitu, fogják és sérülést színlelnek, vagy közös megállapodással lelépnek, hogy máshol folytathassák szemérmetlenül bosszantó dolgaikat.

Semmi pánik, pénzéhes menedzser úgy is talál valami lejm török, arab klubot, ahonnét fél év múlva vissza lehet kujtorogni, bármelyik pénzes embésbe.  Különben meg az egykori játékos, aki most edző, saját bőrén tapasztalhatja, milyen rossz érzés lehettet annak idején trénerének, amikor ő ugyanezt adta elő!

Kíváncsian várom, mit hoz ki a DVTK-s fodbalista legényekből a határozottság! Értik-e a jelen kérdését, avagy tovább lebegnek saját álmaikban, amiből égető fenékfájás hozza vissza őket a való világba.

Ahol most tényleg a lét a tét!