Horti Gábor
Horti Gábor Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

A magyar vendéglátásról

A belváros egyik kedvelt italos helyén, Tibor atya felügyeletével, meghökkentő eset emelte a vasárnap estét. Igaz nem bort, vagy pálinkát, hanem sört szerette volna fogyasztani az egyik ismerősöm. Mivel korábban, a hétköznapokon korrektül mentek a kiszolgálás, ez volt az eredője a vasárnap esti pia igénylésnek.

Besült a terv! A pultos kisasszony, nem durván késő esti időpontban, hanem elfogadható este fél kilenckor, arcon suhintotta ismerősömet egy dacos nem, és nem is lesz tagadással. Már ami a sört iránt igény kielégítését jelentette volna. Klassz! Budapest epicentrumában, kiemelt fontosságú helyen, prominens, főtrendi helyen arcba verik az embernek: „nincs és nem is lesz sör”! Életérzés. Asszem ezután erős fenntartásokkal kell kezelni a kocsmárosok picsogását, hogy: jaj, nem jönnek a magyar vendégek, ruppótlanok meg effélék! Vendéglátósok, kicsit erősebben kell gondolni az alapokra, aztán időben rendelni sört.


Ha már látszik, hogy fogyóban! Nem kell kitoloncolni a vendéget a „nem” szóval. Ja, a bocsika semmit sem vesz le a trehányságból. Pláne, hogy ugyanott  a gíroszos is pont szabadnapos volt.

Apropó, ha már vendéglátás! Tavaly meg idén is kifolyt a könny a számítógépből, ahogyan sírtak-rítak a Balatoni vendéglősök. Hogy az összes személyzet micsoda egy mocsadék, gerinctelen népség! A legnagyobb menet kellős közepén csapatostul elhagyják a munkaadójukat, oszt kiballagnak egységesen Ausztriába meg Németországba, meg mindenfelé. Előkészítik a húst másnapra, aztán tipli. Aztán mi lesz így a restaurációval, ami eddig szépen adta a költőpénzt a góréknak? Micsoda idők, kiáltottak fel a fejesek fájdalmukban!

Arról kicsit elfeledkeztek a főfejek és az oknyomozóknak sem jutott az eszébe, miért alakult ki ez a helyzet? Hány embert szopattak meg ezek a panaszkodó gazdák a szezon végén? Hány kisember alkalmazottjukat tettek sírba azzal az ultra gáz magyarázattal: „sajnos ez a szezon annyira, de annyira rossz volt, hogy a beígért fizetést nem tudjuk megadni, nem hogy a csaliként betett különböző prémiumot! Plusz a nyári szállásért is fizetni kellene, meg bele kellene adni a rezsibe, mert nem úgy jöttek a vendégek! Szóval értitek! Nekünk sem könnyű”! Emberek, górék, ki tehet arról, hogy nem jöttek a népek üres gyomorral? Talán azért nem kérnek a „magyaros vendéglátásból”, mert minden létező módon becsapták a kuncsaftokat? Rossz étel, vizezett pia, irreálisan magas árak, összekacsintós lehúzás? Áhh, ugye nem ismerős?

Ha esetleg valaki nem érti, érezni biztosan érzi, hogy mi ez a szitu.