Adatokat halásztak ki, nem találtak magyarázatot, mitől döbbenetesen frissek, gyorsak, kemények! Egyértelmű volt, hogy bedobják a kokszolás lehetőségét is, az orosz atléták bukáshoz vezető csalás kellő alapot nyújtott a fikció elültetéséhez!


Bejött egy újabb teória: Putyin elnök addig kavart a maga titkos kis eszközeivel, muszáj volt megtolni a csapatot! Bőszen töprengett a foci elkötelezett tábora, aztán a végére csak kiállt a sorozatból az orosz válogatott! Addig meg mentek egy kitűnőt, a játékosok, már az okosak megcsinálták a maguk szerencséjét, elvitték őket gazdag, mutatós külföldi klubok! Boldog volt a hatalmas ország, jó, mondjuk kicsit unalmas vb-t szerveztek, cserébe nem égett be a csaptuk, amelyet a torna előtt elsirattak.
A nagy menetelést követően Csercseszov edző folytathatta a munkáját, ami azért elég szokatlan tényező, egyedül a néhai Lobanovszkij mester ülhetett hosszú ideig a kispadon, most meg a kopasz szaki! A nagy ünnep után egy barátságos parti, a nem kispályás, sőt Európában komoly tétel, nagy játékerőt képviselő csehek ellen! Itt már nem jött számításba a politika, erre már a főparancsnoknak sem volt ideje, meg különben is, tessék talpon maradni!
Jó kis összejövetelnek ígérkezett a barátságos felmérő, aztán szotyi edzőmeccsé redukálódott a 90 perc. Az orosz válogatott, tiszta új emberekkel olyan energikus, ötletes játékot mutatott, amitől a megfájdult a csehek fej! 5-1-es fegyelmezés kaptak! Jó nagyot kell turkálni a labdarúgás történelem könyvében, ha valaki ekkora verést keresne a csehektől! Az is igaz, hogy eléggé laza volt a vendégek viselkedése, nem ez volt életük legjobb partija! A látogatók rengeteg hibát követtek el, a hazaiak meg lecsaptak minden, de tényleg minden lehetőségre! Az amúgy vészhelyzetre beválasztott Csercseszov trénerről meg lassan kiderül: elég nagy zsuga bubus!