Ez több mint biológiai csoda, jó, oké, genetikai is. Roger Federer 36 éves, makkegészséges, a genetikait hagyjuk meg az orvosoknak, de ha már így belekapirgáltunk, szögezzük loe: Roger Federernek négy gyermeke, két ikerpárja van, egy-egy fiú és lány iker. Egy 19-szeres Grand Slam-bajnok nem szokta „csak úgy szórni a magokat”, ezért is kuriózum a négy gyerkőc ilyetén megoszlása.


No, de nem is erről szól a történet, inkább Roger testéről, terhelhetőségéről, egy 36 éves halandó zsenialitásáról. Mert régóta tudjuk, hogy Rogert valami földönkívüli tulajdonságokkal áldotta meg a Teremtő, de – legalábbis a versenytársai miatt – most tűnik fel igazán, hogy ez az ember nem akar megöregedni. Fizikálisan a topon vagy még a fölött is van, még egyszer hadd húzzam alá: 36 évesen.
Miközben Rafa Nadal a sérült combja miatt adta fel az Australian Opent, Novak Djokovicsot a könyöke gátolja abban, hogy ugyanolyan jó legyen, mint régen. És akkor ott van még Andy Murray, aki annyira gallyra vágta magát, hogy el sem ment Melbourne-e, mert úgy fáj a csípője. Csak úgy zárójelben, Nadal 31, Murray és Djokovics 30 éves… Federer 36.


Nyilván nem nehéz a csodájára járni a tehetségnek, amikor mindannyian tudjuk, hogy mennyi fitnesz-edzés, táplálékkiegészítők garmadája és még jó pár csodaszer kell ahhoz, hogy valaki ott legyen, ott maradjon a topon, de azért Roger mégis csak egészen elképesztő. Oké, ő is kihagyott tavalyelőtt jó pár hónapot, de ide a rozsdás bökőt, hogy az említett urak közül Murray-től Nadalig egyik sem lesz ott a spiccen 36 évesen. Szóval, valamit tudhat ez a Roger, meg az egészségi tanácsadói.

Bevallom, én nagyon bírom őt, és nem is csak a 19 GS miatt, mert azt nem lehet nem tisztelni. Egész egyszerűen ilyen légies, tökéletes mozgást, elegáns teniszt még nem látott a világ. Az a durva, hogy ezt 36 évesen is kirázza az ujjából a mi Rogerünk. Vajon miből lehet ez az ember…?