„Itt a Föld legcsodálatosabb játéka, a világbéke hordozója, az emberiség egységes örömünnepe, hahó, mindenki erre izguljon, fenébe a rossz emberek gonoszságával, figyelem: jön az olimpia!!! De nem. Nem könnyű a gondolat menet. Pedig erre négy évet kellett várni. Nem holmi BL sorozat gyomrozás, nem satnya labdarúgó bajnoki hereverés. Az OLIMPIA!


 

Hiába a sokadik nekirugaszkodás, az emelkedettséget, az ihletet, az várakozást felülírja a félelem, a szorongás, a szomorúbbnál szomorúbb hírek becsapódása a monitorba, arcba, fülbe. Nem az oroszok körüli dopping cirkusz, és annak nevetséges következetlensége, hanem a Riói helyszíni bizonytalanság a feszengés oka. A frászt első lépcsőben, Ecclestone brazil anyósának elrablása hozta. Bernie nyilván nem lett volna szomorú, ha a nála fiatalabb anyóst nem adják vissza, mert ő is ismeri a tutit, miszerint: anyós akkor jó, ha porhanyós! A szitu azonban nem ennyire vicces. Az újabb kokit az ausztrálok szállás miatt kirobbant balhé adta, a brazilokat nem kedvelők által jól kinagyítva. A savazás mértékegységét bőven emelte, hogy az argentín olimpiai labdarúgó csapatot úgy szabadították meg az értékeitől, a jól és megbízhatóan őrzött szállodában, hogy erős túlzással, csak az aljzatokat hagyták a szobákban. 

MTI Fotó: Marjai János

A folytatás sem gyöngült, ha csak azt vesszük, ami idehaza lecsurrant a neten. Egy japán sportoló meg a munkatársának kirablása, egy hányós trükkel. Hihetetlen. Aztán a következő, már magyar szereplővel. Jó, nem áldozatként, csak a szemtanú szerepében. Az MTVA munkatársai szeme láttára rabolt egy motoros banda Rio egyik útján. Gátlástalanul, könyörtelenül, az éhezés sajgó érzésétől vezetve. Kicsit enyhített a tré hangulaton a Riói olimpiai metró átadása, de ez csak afféle lázcsillapító volt. Nem komoly orvosság a nyavalyára. A csúcs: kidobták a biztonsági vállalatot, mert semmit sem teljesített a szerződésükből. Nincs annyi emberük, nem látják el a feladatukat, alakul az anarchia. A káosz újabb fokozatára lépett! Nem hasznos a károgással csak emelni a feszkót, de nyugtalanító a helyzet odaát. A Dél-Afrika labdarúgó VB is hordozott magában ennyi veszélyt, de ott vagy megoldották, vagy nem jutott a közvéleményhez ennyi balhé.

Annyira jó lenne csak az olimpiára figyelve, a sportolóknak szorítva izgulni. De nem megy könnyen.