Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Lassan tényleg kellene az a videóbíró!

2016. november 04.

Igazából már csak cseppet érdekelt ezeknek a bőrszínűre tetovált robotoknak a bajlódása a Bajnokok Ligája darálóban! Az, hogy a gonosz kis harapós törpicsekek hogyan alázzák aktuális ellenfelüket, a másik oldalon meg az olajfúrók hordójából degeszre tömött pénztárcájú, de hosszú távon soha semmire nem jutó zsoldosok mit művelnek a pályán, inkább semleges, mint várakozó volt.

A Manchester City- Barcelona csapatás is olyan szintűre lett hájpolva, hogy a maradék érdeklődés is csak szimpla fekete lyukká változott! Hiába srófolták még a feszkót a két egykori csapattárs, Enrique és Guardiola összevetésével, nyuga volt. Valami mégis a meccsen tartott. A magyar játékvezetői kar. Kassai Viktor és csapata hogyan kezeli a giga arcok, plusz az örökké kurrogó angolok veretését. Ennél a két bandánál az irgalmatlanul ravasz játékosok olyan szinten kavarják össze a bírókat, hogy az már javában pofátlanság. Plusz kikérik maguknak a különleges eljárást! A szent és sérthetetlen bálványok macerálása nyilván közutálatot húz maga után.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Valóban Sabate az edző?

2016. november 01.

Asszem van baj most elég Veszprémben. Kicsit döcögősen játszanak a sztárok a Bajnokok Ligájában. Bosszantó pontvesztések, a csendesnél kicsit erősebben morgolódó elégedetlenek, emiatt idegesítő, feszültséget generáló hétköznapok. Ja, persze, ilyenkor, amikor totál rossz a hangulat, naná, hogy visszaböffen az elvesztett BL döntő keserűségének epeérzése! Amikor már mindenki az első helyet ünnepelte, kivéve a nálunk látványosat bukott, vágott szemű kirgiz edzőt. Azt a Dujsebajevet.

Aki a magyar válogatottnál csak villanásokat mutatott be abból az energiából és elszántságból, amivel a döntőben hajkurászta a lengyel játékosait. Miközben a Veszprém spanyol trénerén a tehetetlenség kínos verítéke csurgott le. Meg is lett az eredménye a szürkeségnek, a birodalom összeomlása eljött. Lett is nagy ribillió, mert erről a legutóbbi fináléról sokan, de nagyon sokan, még a szakértők is azt tartották, ha most nem nyer a Veszprém, akkor soha! Mindenki a vétkeseket kereste, gyors lemondás is érkezett egészen magas szintről, pontosan a vezérkarból, egészen pontosan az egyik vezér dobta be a törölközőt. Aztán vissza vette. Jött a nyugalom, új pénzes támogató, nekirugaszkodás az új szezonnak.

Teljes cikk

A stadionokat lehet felújítani, de a gondolkodásban nem lehet gyors változást elérni

2016. október 31.

A magyar labdarúgó bajnokságban vezető csapat képviselőjét meghívták az egyik reggeli tv műsorba. Nem beszólogatni, nem feszegetni kényelmetlen dolgokat, nem izgatni, hergelni a megjelentet! Kicsit ünnepelni a tavaly még kiesés ellen csapkodó együttest, amely ugyanazzal a színtelen, szagtalan edzővel vezeti a magyar sampionsipet. De nem ám csak úgy ideiglenes jelleggel, hanem folyamatosan, dacosan, harcosan. Mindenki ámulatára éllovaznak!

A szokásos protokoll, engedélyek kérése a komplett vezetőségtől. Ez kötelező. Érezzék a parancsnokok, fontos az ő hivataluk is. Az összes feljebbvaló okézása után, az utolsó egyeztetés, hogy a kijelölt vagy önkéntes beszélő hová és mikorra érkezzen! Adásnap reggel, a szokásos előkészületek, az idő halad, lassan jöhetne a hosszan és precízen megbeszélt arc! Egy páran halkan nyűszítenek, mert a férfival már korábban volt konfliktus a megbízhatatlansága miatt. De most kapott egy újabb esélyt, hogy bizonyítson! Hát ja!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Kérdés, hogy az új arénának ki lesz a névadója?

2016. október 31.

Személyesen részese akartam lenni egy legendás fejezet lezárásának. Látni szerettem volna, hogyan veszik le a lélegeztető gépről, a főváros, meg egyébként az ország legendás stadionját! Amely persze, meg naná, hogy a halhatatlan személyről, a kőkemény trénerről, Illovszky Rudolfról kapta a nevét. Kérdés, hogy az új arénának ki lesz a névadója?


Mostanáig tényleg jól kihasználták az újjáépítési sorozásból valamiért kimaradó sporttelepet. A fél liga a moccanatlan mauzóleumot bérelte!
Ok, azért zajlott egy egészen látványos frissítés hátul, de az nem a centerpálya! Most viszont eljött a záróra. A temetésre a szép, híres, a bajnokságban jól menetelő Videoton jött el. Felemelő érzés volt látni mennyi rengeteg ember búcsúztatta a pályát a huzatos szombaton! A záró aktust megnézők hatalmas és harsány létszámának a magyarázata lehet például az épület utolsó eseménye, de a másik érv meg az lehetett, hogy, ingyen vagy valami egészen jelképes összegért lehette embéegyes varázslatot nézni!

Teljes cikk

Meghalt a stadion, éljen a stadion!

2016. október 30.

Ha én Vasas-drukker lennék, arany és fekete betűkkel vésném fel a dátumot a naptáramba: 2016. október 29. Ezen a napon sétálok utoljára a Fáy utcai szentélybe.

Ha fiatalabb Vasas-drukker lennék, akkor fejből sorolnám a Sáfárral kezdődő Szilveszterrel végződő összeállítást, felidézném a kezdőkör császárát, a „nullkilométeres” Galascheket, a láncdohányos, kávéfüggő, az alkohollal is jó barátságban levő Váczit, a védelem elegáns oszlopává nemesedett Juhárt. És persze Rudi bácsit, akiről az öreg fószerek sztorizgattak a lelátón, vagy Gelleit, akivel a dobogóig meg sem állt a kedvenc csapatom. Te jó ég! Hány hálószaggató bomba csapódott a kapuba a Fáy utcában, hány öldöklő rangadón ordítottam szét a torkom, hány zacskó szotyit köpködtem szanaszét évről évre a kispad feletti szektorban…?!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Adios Vasas-stadion!

2016. október 28.

A héten búcsúzik a való élettől az angyalföldi katlan, az Illovszky Stadion! Jól megszolgálta az árát, ha csak az utóbbi időre gondolunk. Mindenki, akit száműzött saját pályájáról a rekonstrukció vagy a totális dózerolás, az összes ide sajnálta be magát!

 A száműzetés mérkőzésein lassan összejött az a nézőszám, ami a 70-es, nyolcvanas években cseppet sem volt szemérmetlen csalás. A csúcs a XIII. kerület reprezentáns stadionjában 30 000 néző. 1972 Diósgyőr ellen. Hihetetlen! Ez annyira régen volt, hogy a focipályát övezi salakos futópályát - mert, hogy itt kiemelkedő volt az atlétikai élet is, elég csak a korszak férfiideáljára, a távolugró Szalma Lászlóra gondolni - a mostani internetes tudás ismeretlen típusúnak írja le. Tehát már nem salak, de még nem műanyag borítású! Hanem valami! Talán kiskert!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Bravó Dárdai Pál! Bravó Hertha BSC!

2016. október 28.

Kedden este számomra kiderült a Bundesliga csodacsapata nem a lipcsei Vörös Bika, hanem a berlini Hertha! Az izgalmas Német Kupa mérkőzésen parádésan és főként eredményesen játszott a fővárosi együttes a St. Pauli ellen!


Óh, a Sankt Pauli! Volt szerencsém ezt a kult klubot megismerni, még a Bundesliga2-ból, meg egy kicsit a felsőbb osztályból Micsoda hangulat! A klub stadionja a Budapest Straßen épült, közvetlenül, vagy legalábbis jó közel az élettel, a bujasággal, az alvilággal kapcsolatos hamburgi Vörös Lámpás negyedhez. A 2000 évek elején ezt a rajongói számát illetően -11 millió - klubot egy színház igazgató dirigálta, aki nyíltan vállalta homoszexualitását és azt is, hogy megmenti a klubot az anyagi összeomlástól!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

"Aki napi két órát tölt a facebook előtt, arra nem lehet számítani!"

2016. október 25.

Na! Hát ez meg mi ez? Bukkant fel az emberek feje a hír hallatán! Benedek Tibor önként lemondott a póló válogatott vezetéséről! Pedig olyan jól csinálta, sóhajtottak fel, meg úgy izzott a csapatért, meg olyan szépen beszélt a játékosairól. Aztán tessék! Valami azért mocorgott benne, mert az olimpia nem egészen úgy futott ki, ahogyan azt tervezte a szövetségi kapitány! Ez látszott is rajta a torna vége felé, hallatszani meg végképpen hallatszott! Rióban elkeseredett volt, idehaza meg még erősebben őrlődött!

Pedig a vízilabda szövetség elfogadta a jelentését az eltelt időszakról. Aki figyelte a pólósok életét és tetszett Benedek friss lendülete, azt hihette, ok, a szaki folytathatja tovább! Bátran melózott, a fiatalokat is sorban dobálta a mély vízbe!

Ám döntése előtt- talán felvezetésként- egy apró kardcsörrenés hasította szét a medence meleg klórszagát!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Hová tart a világ?

2016. október 24.

Jaj, a pletyka világ gyönyörébe bújjunk bele gyorsan! Howard Webb Anglia és talán a világ egykori legjobb játékvezetője, nem mellesleg cseppet sem titkoltan Manchester United fan, összejött Németország egyik legismertebb, sőt legelismertebb játékvezető nőjével, Bibiana Steinhaus-zal. Pedig a jó angol donor eddig példás családapa volt, bár a gyerekei egyik kinyilatkozása azt villantotta, a srácok nem annyira büszkék fater melójára.

Nem a zsernyákságra, hanem a játékvezetésre! How lelépett feleségétől és három gyerkőcétől. Barátai szerint elfáradt a kapcsolata Kay-jel, akivel annak idején első látásra szerelembe esett. Jöttek a családba a gyerekek, jött Webb sikere, VB döntő, kétszer megválasztották a világ legjobb sípszájújának. Annyira tisztelték a szigeten, hogy beválasztották a brit labdarúgás halhatatlanjai közé. Talán azért, ha valaki összeveszik abból a díszes társaságból, mondjuk Alex Ferguson  Sir Bobby Robsonnal, legyen aki rendet teremtsen a civakodók között. How azonban mos lefújta a meccset felesége és közte, nem volt hosszabbítás, nem volt aranygól, lementek a házasság nevű játéktérről.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Lehet itt a vég!

2016. október 24.

Eddig még jó kárörvendő voltam. Most már sajnálom! A 4. chelsea-i gólnál meg végképpen szántam a Spéci Egyest, aki már Spéci Négyessé vált a 90 perc után!. Jose Mourinho-t egykori csapatától elsüllyesztő, kivégző, szánalmassá tevő vereség után lehet, hogy többet veszített, mint 3 pontot.

Az igazság, hogy Vörös Orr Őszőrsége óta a Manchester United csak csúszkál saját testnedvén! Ferguson kemény hagyatékot rakott az őt követők számára! Az öreg amióta lelépett az Álmok Színházából, a direktorok egymást gyorsan váltották: Moyes-nek futnia kellett, azóta is csak tekereg az internacionális focipiacon. Aztán amilyen szerencsétlenek az angol szövetség vezetői, lehet, hogy egyszer még a válogatott szövetségi kapitányának választják!

Teljes cikk