Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Fehér bottal ne legyen már valaki gólbíró!

2017. november 27.

Elejétől kiemelt figyelemmel követtem a Valencia és a Barcelona vasárnap esti vetekedését. Ez a kettő a spanyol bajnokság vércse csapata, a Real meg az Atletico hol vannak? Két briliáns formátum, a hazaiak elég mélyről szívták fel magukat a 2. helyre. Volt Valenciában edzőbukás, még egy angol itt kalandozott, a neve Neville, amilyen gyorsan lehet, már el is felejtették a szerencsétlen flótást a Mestallában!

Őrületes volt látni, ahogyan a 22 férfi játszott. Első pillantásra úgy festett, mint ha ácsorognának a srácok. Kis területen pilinckáztak, rettenetesen magabiztos labdatartással. Minimális kétséget sem hagyott egyik fél sem, mélyen belefeszültek a derbibe. Álltak, gurigáztak, mondjuk négyzetmillimétereken adogattak. Komoly tanulmány volt. Mint két skorpió, úgy figyelték egymást, az életükért harcolva, a végén pedig a győztes szépen feldarabolja a vesztest. Itt egy kicsit más a helyzet, ha nyer a hazai, ráléphet a Barca nyakára, ha veszít, a katalánok elrepülhetnek az üldözőtől!

Úgy volt izgalmas az első rész, hogy alig történt esemény. De az atmoszféra gyilkos volt! Na és persze egy kellemetlen eset! A Valencia kapusa, Neto olyan béna volt, hogy a kezéről a lába között becsúszott a labda, jóval a gólvonalon túl pattanva! Még Alaszkában is látták, hogy bent volt, egy kismadár, az asszisztens mást nézett, a spori meg elfogadta a Liga fehér botjának a döntését!

Különben meg ki a frász vesz a csapatához brazil kapust? Annyira megbízhatatlanok, mint egy afgán kereskedő. Ha kikap a Barca, akkor veszett őrjöngést csapnak majd a meg nem adott, amúgy szabályos gólja miatt! Az halálbiztos.

Félelmetesen erős tempójú mérkőzés volt, egy két kisebb megingással, de attól még izgalmasabb volt a parti. Csodálatosan küzdöttek a férfiak! A valenciai félnótás Zaza, megdöbbentő mutatvánnyal állt elő! Tisztára, mint egy bulldózer, Formula egyes sebességgel, Chuck Norris harcosságával. A védekezésben is sziporka volt, tényleg karaj kis focista. Hát, ha még büntetőt is tudna rúgni!

1-1 a végeredmény, hatalmas élmény volt a Valencia-Barcelona rangadó!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Tiszteletreméltó emberek között

2017. november 27.

Egy nagyon szuper rendezvény részese lehettem a Corvinus Egyetem hallgatóinak, pontosabban a sporttagozat vezetőinek köszönhetően! Egy előadás részese lehettem Hajdú B. István, Knézy Jenő és a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, pardon Doktor Kiss Gergő társaságában. Nyilván kicsit lopott az ötlet az esthez, de Jenő jelenléte legalizálta édesapja örökre maradó beköszönését: „Jó estét, jó szurkolást”.

Rengeteg érdeklődő, értem én a személyem sokak számára vonzó!  Hiába a magyar közvetítések legjobb kommentátora, tök fölösleges az egykori kosárlabdázóval bármit is indokolni, a pólós legenda olimpiai scudettói meg annyira szerény érv, hogy magam mellett helyet adtam nekik is! Jó, ez persze csak évődés, nincs ebben semmi komoly! A résztvevők tiszteletet érdemlő egyéniségek, hatalmas öröm volt számomra, hogy én is odakerülhettem! Bevallom, elsőre nem értettem a meghívásomat, de nyilván kellett egy kis ellensúly a régi, Bundesliga meg argentin bajnoki kalandjaimmal!

Teljes cikk

Isten adjon nyugalmat az elhunyt Stadler Józsefnek!

2017. november 27.

Amikor utoljára láttam Stadler Józsefet, tele volt a határidő naptára előre lekötött programokkal. Végtelenül büszke volt arra, hogy hány helyre hívták! Új életre indult, új reményekkel, persze ebben is a foci meg az akasztói pálya állt a középpontban! Meg a Fradi!

Az önéletrajzi könyvbemutatójára meghívott ifjúság afféle magyar Robin Hood-ként tekintett rá, olyan áhítattal figyelte az idős férfit! A tisztelet meg talán az a sok csurmán eltöltött év is alázattal töltötte meg a nézői szemét! Pedig a törvény emberei erre nyilván mást suhintanának igazságosztó pálcájukkal, de az ő népe nem ezt gondolta róla!

Teljes cikk

Fújjon inkább, ne pereljen!

2017. november 25.

Szilágyi László

Kassai Viktor jogi úton szeretne elégtételt venni Lipták Zoltánon. A hír azután látott napvilágot, hogy a szebb napokat látott sztárbírót lehúzták a 2018-as vb-ről. Ahhoz képest, hogy hét éve vb-elődöntőt vezetett…

Nehéz ügy egy nehéz palival. Régóta ismerem Viktort, ugyan nem vagyunk közeli cimborák, de a Puskás-Suzuki-kupán egy időben mindig összefutottunk, többször csináltam vele interjút, egy ízben Dél-afrikában, a 2010-es futball vb-n. Épp a spanyol-német elődöntőre készült Durban mellett, ott látogattam meg a játékvezetők főhadiszállásán, abszolút jó fej volt.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Egy sikeres gaucho Albionban

2017. november 22.

Igazából ezt a Mauricio Pochettinot kevesen értékelték korábban! Egy kerek fejű argentin, aki egyszer csak, senki sem tudja miért feltűnt a Tottenham Hotspur csapatánál. Mit akarhat ez a nyalókás csóka, az angol darálóban, mit tud hozzátenni ehhez a puccos csapathoz? Osvaldo Ardiles, a „Nyúl” becenevű, szintén gaucho ember volt az első, aki Dél-Amerikából érkezett Londonba, ebből aztán nagy tűz lett, hiszen akkoriban szüntettek tüzet a Falkland szigeten az egymással szemben álló angol és argentin erők! Tök fölösleges háború borzolta a világot, ráadásul a Brit Birodalom harcosai konkrétan legyalulták a sziget betolakodóit!

Pochettino az Espanyolnál került először edzői sorba. Játékosként nem hagyott mély nyomot, laza, kedves fickó volt, leginkább a spanyol Dulcineák őrültek meg közepesen a kisfiús mosolyú játékosért! Barcelonában bíztatóan indult a tréner karrierje, aztán megbicsaklott. Egy csúf nyeretlenségi szakasz után elváltak tőle, mehetett tovább!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Lassítsunk egy kicsit!

2017. november 21.

Az van, hogy ez a Hosszú Katinkás Vas Lédis eset kezd egyre bonyolultabbá válni! Pont olyanná, ahonnét elindult a magyar hölgy pár évvel ezelőtt, amikor Gyárfás Tamásnak beolvasott egy Hosszú-fogalmazást! Akkor erősen szóvá tette, vagy inkább a szájába adták a szavakat, mennyire elege van ebből az uram-bátyámos korszakból, a summantásokból, az óvatos, az előrehaladást biztosító finom dörgölőzésből! Tűnjön mindenki, aki a haladás útjában áll!

Majd a Komjádi uszoda orleáni szüze, miután kifüstölte az ellenséget, szép okosan maga is erre az útra tért! Most már szabad kimondani, hiszen ha nem is nyilvánosan, de erősebben figyelve az eseményeket, pont azt tolja Hosszú csapata, ami ellen szót emelt!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Ventura kirúgása után jöhet, mondjuk Bernd Storck, esetleg Leekens, pár hónap múlva!

2017. november 21.

Nem is értem ezeket a magyarokat. Még mindig azon nyavalyognak, hogy nem jutottak ki a vb-re. Ugyan már! Az olaszok sem! Akiknek ugyanúgy 68 éves volt a szövetségi kapitányuk, mint a miénk, igaz Gian Piero Ventura csak 21 helyen dolgozott, tehát a mi „friss 68-as” Leekens-ünk ennél sokkal jobb a maga 31 egyesületével! Végre előrébb vagyunk!

Az önmagát évente Pulitzer díjra jelölő szegedi rádiós, amikor még nem szárnyalt a média karrierje és szimpla testnevelő tanár volt, a következő lesújtó véleményt formázta meg. Az újszegedi uszodában éppen úszást oktatott a kismedencében, mellette a tesi órán részt vevő gyerekek beugrottak a vízbe és a szép emberre ráfröccsent pár csepp víz:

„- Amilyen a király, olyan a serege!”

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Több, mint kellemetlen

2017. november 21.

A hazai kézilabdát szeretőknek cseppet sem újdonság, ami oly sokszor megesett magyar kézilabda csapattal. A legutóbbi, legemlékezetesebb pedig az Érd női csapatával történt a hétvégén! Szabó Edina csapatának 10 gólos hazai előnyből sikerült kizavarnia magát az EHF Kupából! 10 gól az nem kevés! Ez az előny már adhat annyi nyugalmat, de még véletlenül sem elégedettséget, amit megragadva, jól sáfárkodva, szépen lehet baktatni a kupa következő fordulójába! 10 gól annyit tesz, az ellenfél kis híján porítva lett!

Abból a ziccerből csak akkora bénázással lehet elesni, amire józan gondolkodású beálló sem gondol! Ezzel a tízessel kicsit peckesen lehet sétálgatni, mondjuk az érdi Stop Shopban! Esetleg a női kézilabdáért rajongó, a szép testű játékosoktól bágyadtan olvadó hentes is a frissebb húst adja az Issy Paris elleni mérkőzés nem hogy főhősének, egy szimpla védőnek is! Ajh, kedveském, nem lesz baj azzal a továbbjutással, egy kis bíztató göcögő nevetés kíséretében ezekkel a szavakkal nyújthatta át a portékát az említett úr!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Ki hisz a szemének ezután?

2017. november 20.

Biztosan lesznek, akik a hirtelen rácsodálkozós bambulás után elkezdenek matatni a sötétség nyúlós slájmjában, hogy mi a vér történt az olasz válogatottal? Senki nem hisz a szemének! Ez pont ugyan az a sztori, mint amikor hazaér a munkából a férj, és a feleség a szomszéddal enyeleg! Az asszony jön ki gyorsabban a krízisből, egyből beledöfi a kérdést a férjébe:

„-Most nekem hiszel vagy a szemednek?”

Tényleg nehéz eldönteni, hogy ez az olaszok kiesős szituja igaz, vagy csak elveszett mindenki a mátrixban, és amúgy a digók ott lesznek a legdrágább vb menetben! Bár ezt meg senki sem fogja bevallani, legfeljebb a komplett európai benzinkút hálózatnál lesz egy cseppet magasabb a benzin ára, nyilván csillapítani az orosz torna költségeit.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

A dzsungelban ismét megvillanthatja harcosságát, amivel a focipályán sikereit elérte!

2017. november 20.

Elég szép minőségi mutatvány, ami cirka két év alatt lepörgött Győrben! Tarsoly apuka böribe vonulásával, de ehhez szorosan összefűzve az a cirka 150 milliárd eltűnése gyorsan csúszdára rakta a magyar labdarúgás egyik kirakatcsapatát! Drága jó Horváth Ede, a Rába gyár mindenható és legendás igazgatója, ha látná, hogyan hányódik élete fő műve, inkább nem is nézne Győr felé!

2015-ben kitört a pénzügyi botrány, ezt az akciót nem élte túl a Győri ETO labdarúgása semmilyen szinten. Az utánpótlás kapott esélyt, azzal a rengeteg kis sráccal tenni kellett valamit, de különben a többiek mehettek amerre láttak! Az egyesület hiába várt segítséget a tehetős nagyváros vezetésétől, egy kis ujj sem nyúlt utánuk, pedig jót tett volna a főnökök megítélésének!

Teljes cikk