Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Minden rendben. De most mi lesz a következő?

2017. augusztus 01.

Ez olyan érzés, mint amikor a Némó nyomában című animációs filmben. Amikor az akváriumba zárt halacskák kiszabadultak a fogorvos gyagyás kisgyerekének halálosan szorító szenvedélyéből. Belevetődtek az óceán életet adó nyugalmába, de a halacskák, Búb, Lufi, Hipó, Iszák és Sztár egy nejlonzacskóban ringatózva várták, hogy történjen valami.

Na, ehhez hasonló a helyzet a vizes vb után. Lebegünk a semmiben és azt kutatjuk: mi a fenét fogunk nézni a tévében ezen a héten?  Augusztus elején mitől őrülnek meg az emberek, hogyan próbálnak a lehető leghatékonyabb kapcsolatok újra élesztéséve jegyet kapirgálni, mondjuk a férfi póló döntőre?

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

A jövő nagyon karakteresnek látszik

2017. július 31.

Ezzel most tényleg nem szeretném, magam a „nagyon okos vagyok” kategóriába terelni, de már az elején olyan furcsa érzésem volt! A magyar-horvát pólódöntő igazi kezdete előtt pont azt mutatta a tévé, ahogyan a horvátok készülnek vízbe ugrani. Bedőltek a parton, látszott készek az utolsó csatára, nagyon fegyelmezettek voltak, nem törődtek semmivel!

Néztek jobbra-balra, várták a csapatkapitány utolsó intését, aki aztán megadta a jelet a vízbe ugrásra. Tökéletesen átjött, a vendégek idegesítően összeszedettek voltak. Közben a magyar srácok már a medencében mozogtak, róluk nem láthattam ilyet. Ez a kép annyira megragadt, hogy nem lehetett szabadulni tőle végig a döntő alatt! Nyilván ez utólag nagyon okoskodásnak tűnik, de nem az. Éles kép, súlyos nyomasztó.

Teljes cikk

A mínusz egy több árnyalata

2017. július 28.

Szilágyi László

Kísért minket a reményteli, egygólos, idegenbeli vereség. Kár, hogy utána mindig pofára esés volt a vége. Na, de majd most!

Az idei nyár magyar futballslágere az optimista köntösbe csomagolt minimális hátrány, amiből még akármi is lehet. És a magyar futballszurker hisz, bízik a végtelen, felívelő csodában, a közvélemény elhiteti vele, hogy ugyan már, ez nem csoda, elég egyetlen gólt bepiszkálni és akkor mi örülünk a végén.
A Vasas 3-1-ről kapott ki nyolc perc alatt 4-3-ra Izraelben, a sorsolás pillanatában is jóval erősebb Beitar Jeruzsálem otthonában. Edzőtől szertárosig, csékától a balbunkóig mindenki hipnotizálta azt az egyetlenegy gólt, amivel a Vasas itthon kiejti a Beitart. Aztán nem így lett, nagyon nem így, a Vasas kapott egy sima hármast, és ezzel véget ért a nagy nekibuzdulás.

Ugyanígy járt a Honvéd: a bajnokcsapat is Izraelbe kirándult, és „csak” 2-1-re kapott ki a Hapoel Beer-Sevától, amire itthon minden piros-fekete érzelmű drukker szívét-lelkét forró melegség járta át, hogy akkor jön az a belehelt, az a „lassítva is beguruló” gólocska a Bozsik Stadionban és akkor egyre közelebb lesz a BL-csoportkör. Nem lett, a Honvéd kikapott, itthon is.

Csütörtök este az egyetlen állva maradt kupacsapatunk, a Videoton Bordeaux-ba látogatott, ahol begurult lassítva is Szalai Ádám pöckölése bő egy éve az osztrák kapuba. Szóval, a Vidi a Stade Matmut-Atlantique-ban próbált szerencsét és megint kísértett az a bizonyos, az a fránya egygólos vereség. A Vidi 2-1-re kapott ki egy nála jóval jobb, esélyesebb francia csapattól. Őszintén hiszem, hogy Fehérváron, ahol komoly erőket mozgósítottak a hatékony kommunikációra, a helyén kezelik a 2-1-et. Nem lesz össznépi butítás, apró, de szerény, s főképp reális reménysugarak bukkannak majd fel Sóstó egén. Így ha ne adj Isten, a Bordeaux nevet a végén, nem érzi magát becsapva a felültetett szurkoló. Persze nyerjen a Vidi! És akkor nincs miről beszélni. Ugye?

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Akarattal a legjobb 8 közé!

2017. július 28.

Tudom, hogy most minden fontosabb, de van valami, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül!

Az U21-es férfi kézilabda válogatottat régebb óta figyelemmel követem. Sokan bennük látják a magyar jövő sikereit. Kijutottak a korosztályos vb-re Algériába. A srácok az elején belecsúsztak két vereségbe. Az egyik, a német elleni várható volt, úgy is lett. Négy góllal, szűknek mondhatóan, de akkor is zacskó lett belőle!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Üzenjük az ellenfeleknek: ne álljanak a sínekre, mert jön a vonat!

2017. július 26.

Azért a vizes vb pólósainak keddi napja tele volt kőkemény megdöbbenéssel! Azzal kezdődött, hogy az ősi ellenség, a mindig a legrosszabbkor, a magyarokat rendszeresen elkalapáló, büszke, dacos, nagy, szőrös mellkasú, medvehangú montenegróiak olyan egyszerűen szenvedtek vereséget a hellénektől, hogy azt nehéz volt ujjongás nélkül végignézni! A grékók brutálisat toltak a rivális arcába, felfoghatatlan játékot mutattak a szolid vereségükre koncentráló nézőknek!

Mert persze az összes, a tornát csak felületesen figyelő azt hitte, itt a csata, amely a görögök végét jelenti! Hát nem! Nagyon nem! Szegény montenegrói tréner nem győzte összeterelni a gondolatait meg embereit egy irányba, annyira széllé ütötte őket a hellén ellenfél. Kicsit volt csüggedtebb az arca, mint előző este Bíró Attiláé. Aki szintén nem érezte a csapatát! Sikerült a magyar pólós lányoknak telibe dobálni a szerény kanadai kapust.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Tisztára mint Heidi Löke esete!

2017. július 26.

Pár évvel ezelőtt az egyik német televízióban láttam egy bitang erős cukorka reklámját. Arról szólt a kisfilm, hogy egy arc beleszagolt az édességet tartalmazó zacskóba, amiben olyan durva volt a szageffektus, meg gondolom maga a portéka is, mint ha pofán vágták volna a férfit! A dögerős íz és illatvilág érzékeltetésre még egy formás monokli is felpattant a kíváncsiskodó szeme alá!

Na, valami effélét érezhettek kedden az olvasok, amikor kipattant a Pálmarsson balhé. Az izlandi kézis, akinek élő a szerződése a Telekom Veszprém csapatával, bedobta a frankót, miszerint ő nem szeretne részt venni semmilyen formában a magyar bajnok életében! Korrekt módon 15 perccel az alapozó edzés megkezdése előtt, gerincesen, sms-ben jelezve ezt az új tréner felé…

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Mindesetre soha rosszabb derbit!

2017. július 26.

Jó volt ez a kis meccs! Ahhoz képest, hogy korábban ennél sokkal, de egészen sokkal rosszabb Derbiken is átszívtuk magunkat! Ezekhez a múltbeli csúfságokhoz képest kimondottan élvezetes volt az Újpest-Fradi! Mielőtt még teljesen beleélnénk magunka, pár eset mellett nem szabad elsuhanni!

Azt például, - és ez nem egészen a meccshez tartozik-, képtelenség felfogni, hogy a súlyos 8oo millióból, sokadik alkalommal felújított stadionban, hogy a rákban lehetséges, hogy az ötösön belül, a két gólmacska előtti toporgós részen egy elefánt is sárfürdőzhetne? 2017-ben az agyagból kell kiindulnia agy kapusnak? Ne már!

Teljes cikk

A gyors szocializáció előnyei

2017. július 26.

Szilágyi László

Nem telt el két NB I-es forduló és a Honvéd edzője máris bírózott egy jót. Erik van der Meer könnyen felvette a ritmust.

„Felajánlottam a bírónak, hogy veszek neki egy fehér mezt” – mondta a sportnapilap munkatársának Erik van der Meer, a Honvéd vezetőedzője miután csapata a 96. percben kapott góllal 2-2-re végzett a Diósgyőr ellen. A holland mester feldúltan értékelt, ha jobban belegondolunk, erre meg is volt minden oka. Csapata emberhátrányban játszott több, mint egy félidőn keresztül, de mielőtt azt hinnénk, hogy Nagy Gergő kiállítása miatt mérgelődött a „tar tulipán”, nem, ő a hat perc hosszabbításon húzta fel magát, és diplomatikusan még annyit dünnyögött az újságírónak, hogy a spori nem következetesen osztotta ki a sárga lapokat. 

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Sajnos csak a szokásos Fraxit...

2017. július 23.

Végtelenül gyorsan és hangtalanul olvadt el a nemzetközi labdarúgás annyi, de annyi gyönyört adó kapucsínójában az FTC kockacukorkája! Amely a múltban oly sokszor édesítette meg a IX. kerület, no meg az egész ország népének embégyes hétköznapjait!

A Fradit az EL sorozatból offoló dán Mytjilland csapatának neve varázsütésre szitokszóvá változott! Oda-vissza nyertek az északiak.  Pedig semmi különös nem történt a magyar klub életében! Évek óta ugyanaz történik! Diadal, kilépés a nagy piacra, aztán az örökös Fraxit! Hiába a harsány kiállás, a „na, most tényleg” kőkeményen odaverünk kimondása, lesújtó a semmi!

Teljes cikk

Harmadszor is? Kösz, nem!

2017. július 22.

Szilágyi László

Alvaro Morata nagyon diplomatikusan kijelentette, nem valószínű, hogy lesz harmadik korszaka a Real Madridnál. Az ő helyében én nehezen türtőztettem volna magam. Alvaro igazi úri fiú.

Előre bocsátom, többször láttam élőben Alvaro Moratát. Először 2009-ben Felcsúton és Székesfehérváron, a Puskás-Suzuki kupán. Már akkor is ígéretesen mozgott, három meccsen két mesterhármast hintett, egyiknél sem izzadt meg különösképpen. Viszont jól emlékszem, maga Emilio Butragueno, a madridiak nemzetközi igazgatja, a Keselyű becenevű korábbi kíméletlen csatár is dicsérte a gyereket. Amúgy nem véletlenül.
Morata visszament Madridba, edzett, mint a güzü, holott tudta: csak akkor kerül a tűz, a nagycsapat közelébe, ha valamelyik gólvágó lesérül, vagy még akkor sem. Például 2010-ben ő lehetett volna Benzema állandó cseréje vagy rotációs váltótársa, de Mourinho inkább megvetette Adebayort, és visszaküldte Moratát a Castillába erősödni.


Ancelottinál stabilan az első csapattal edzett, elmondhatta, hogy ő Benzema első számú cseréje, de sokkal többet nem tudott felmutatni, mert nemigen hagyták. Ennek ellenére a Juventus leperkált érte 20 millió eurót, kimenekítette a Bernabéuból. Morata kivirágzott, BL-döntőbe lőtte a Juvét. A sors fintora, hogy épp a Real elleni idegenbeli meccsen szerzett góllal bosszantotta fel a madridi vezetőket, akik éltek a visszavásárlási opcióval és visszahozták a spanyol fővárosba.


Morata tehát visszatért, hogy megrekedjen a karrierje. Ancelottinál, Beníteznél és Zidane-nál sem tudta kiszorítani a csapatból Benzemát. Edzett, amikor beállt, gólt rúgott, de ennyi, nem több. Ezek után érthetően rábólintott a Real és persze ő is a Chelsea 80 millió eurós ajánlatára. Morata másodszor is elhagyta az otthonát, és szerényen, de nagyon udvarias, jólnevelt módon közölte, nem valószínű, hogy visszatér a Bernabéuba. Továbbá írt egy Oscar-díjátadóra hajazó nyílt levelet, amiben mindenkinek megköszönte a törődést. Elképesztő figura. Ritka az ilyen, tessék őt csodálni! Megérdemli.

Teljes cikk