Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Mindent értek. De lehet, hogy semmit

2017. február 11.

Eredetileg arról akartam írni, hogy mi történt a futsal Magyar Kupa előszobájában. Ahonnét kemény 2X20 perc után lehet belépni a nagyszobába. A lányoknál a betyárosan nem rövid nevű Agenta Girsl Szekszárdi FC női csapata 7-3-ra metélte szét a még kézilabda kapust is leigazoló Rubeola FC Csömör együttesét. Senki ne tévedjen el, az eddig férfiak között betyárkodó csömöriek nem túl öreg női szakasza egyszerű adminisztrációs okossággal és gyorsasággal, meg persze vérrel és verítékkel kerültek a legjobb négy közé. A Rubeola stabil név futsalban, a nevük mögé bebújó újpestiek meg sok tekintetben jól jártak a névhasználattal. A mindkét résztvevő számára gyümölcsöző kapcsolat kellemetlen eseménnyel lett erősebb. A szekszárdiak gyorsan megmutatták, ami eddig elég volt, az most ellenük kevés.

A másik ágon a szolid 7 játékossal fellépő Tolna-Mözs majdnem meglepetést okozott az Astra futsal szekciójának. A tolnaiak 7 játékossal érkeztek, - hát már ez is megérne egy közös gondolkodást, hogy ez mennyire komoly hozzáállás, - amiből aztán két piros lap miatt csak öt fő maradt. Igaz, hogy majdnem belehaltak, de majdnem kiütötték a bőven erősebb Astrát. Egy gyönge pillanatukban hagyták Nagy Anettet, aki aztán döntőbe rúgta az Astrát!

Teljes cikk

Tényleg hülyének néz minket

2017. február 10.

Szilágyi László

Cinikus? Nem. Bátor? Biztos, hogy nem. Őszinte? Igen. Tényleg hülyének néz minket? Igen. Ő Nagy Dominik. Ejnye…

Megmondom őszintén, értelmezési gondokkal küszködök egynémely magyar labdarúgó nyilatkozatát olvasva. Az a kedvencem, amikor megmagyarázzák a derék legények, hogy kint sokkal nagyobb iramú az edzés, mint itthon és így sokkal könnyebb teljesíteni, jobb megizzadni, letussolni, hazamenni, szóval, minden jobb, sokkal jobb, mint idehaza, ahol nem annyira pörgős a tréning, mint mondjuk Lengyelországban. És tényleg, a Fradival bajnokságot és kupát nyert, az U20-as vb-n is szerepelt Nagy Dominik előhúzta a cilinderből a fentebb citált varázsszavakat, azaz kint sokkal jobb, mert gyorsabb az iram az edzéseken.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Most is ugyanaz a kérdés: mi lesz Lahm után?

2017. február 10.

Szinte hihetetlen, ami a hét elején történt! Philipp Lahm, - most már úgy fest, hogy a a Bayern München élő legendáriuma – visszavonul a labdarúgástól. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ez a pillanat is eljött. Senki sem emlékszik arra az időre, ami Lahm előtt volt! Ha a bajor csapat védelmének jobb oldaláról beszélt valaki, Kamcsatkától Minneapolisig, Jászberénytől Fokvárosig az összes Bayernen függőnek csak és egyedüliként az alacsony termetű, kissé gida hangú robot jut az eszébe.

Lahm több szempontból is kultikus figurája a bajoroknak. 2 év kivételével, összesen 21 esztendőn át szolgálta csapatát. Ez a  mostani profi világban, a labdarúgó prostik idején egyszerűen felfoghatatlan! Manapság  gyakori, sőt akár mindennapos esemény, hogy a foci lotyó egyik percben még a Bundesligában villog, majd megszédülve a még nagyobb kihívástól, értsd a sokkal több pénz miatt, egyszerűen lelépnek. A távoli Keletre, a jószagú Kínai negyedbe, egy bájosan füstöt okádó acélkombinát közvetlen közelébe!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

A munka mindig örömet okoz!

2017. február 10.

Dárdai Pál játékosként nem a csodát varázsolta a Hertha BSC csapatában, kemény és egyben felfoghatatlan 14 éven keresztül. Azért döbbenetes ez a 1997-től2011-ig tartó munka kapcsolat ugyanazon egyesülettel, mert manapság a szó klubhűség már annyira avas, hogy csak útépítésre használják. Ha egy játékos, de inkább a menedzsere úgy gondolja, hogy a Nagy Lé nevű kínai csapathoz kell igazolni egy magyar, amúgy már nábobnak, akkor gyia, indulni kell az újabb milliárdokért! Kit érdekel a klub, amikor a nagy zsé ennél sokkal fontosabb! Talán a még ennél is több pénz lesz a következő motiváció. Bóklászik a világban egy pár ilyen motiváltságú, éppen magyar útleveles labdarúgó is.

Dárdai nem ezek közé tartozott. Játékosként keményen robotolt. Tehetsége nem emelte a szupersztárok közé, szorgalma, elszántsága viszont sokkal inkább. Emiatt ragadt meg a Herthánál, annak ellenére, hogy fénykorában, amikor erőtől duzzadóan pörgött még a Bayern München is udvarolt neki. Ha pedig valakit a bajorok hívnak, az akkor még Uli Hoeness elnökölte vezetőséggel, hát nincs stoplis cipőben az a játékos, aki nemet mondana nekik.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Gazdag meg minden, de aztán…?

2017. február 08.

Kéz eseten akadhatott meg a magyar labdarúgást figyelők szemcsóvája. Az egyik Szalai Ádámé, aki két gólja preparált volt csapata, a Mainz ellen. Az elsőnél semmi meglepő, a szokásos botozás, a második meg egy erős fejes. Robbant a bomba, a magyar játékost ez a két gól belökte a forduló válogatottjába. Ezen felbuzdulva, az összes bértollnok nekiesett a hétvége vastag betűs emberének, hogy mekkora kamper ő.

Hirtelen azért arról nem kellene megfeledkezni, hogy hagytak neki elég időt, hogy formába hozza magát. Hónapok óta csak a semmit mutatta a Bundesligában, a mellőzése miatt alaposan kipihenhette magát. Már azok is előrébb tartottak, na nem fizetésben, hanem pályán töltött percekben, akik csak január végén igazoltak bárhová. Talán ő volt a legdrágább szabadnapos ember Dietmar Hopp, amúgy híres csapatában. Ideértve a tulajdonos-nagyvezér összes bizniszét.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Nagyon ciki vagy!

2017. február 08.

David Beckham személyes jó barátom. Annyira közeli az ismeretség, hogy nem is beszéltem róla. Ő sem emlegetett sehol. Eddig úgy tudtam, hogy mélyről küzdötte fel magát ez a férfi! Aki az élettől meg a gazdagságtól, meg a felső köröktől megtanult ezt azt. Mára kiderült, hogy egy ócska gyökér. Akkora, hogy nincs az a Stihl fürész, amivel ki lehet vágni.

De előbb vissza a barátságunkhoz! Egész Magyarország azon recskázott, hogy a nagyon erős, kimondottan acélos ZTE útjába  a Manchester United került a BL-ben.  A meccs előtt edzést tartottak az angolok a Népsatdionban, aminek a gyepszőnyegébe kőkeményen beleverték a csúfot. A magyarok köztudatában ez volt az ország legjobb pályája volt. Aztán kiderült, hogy a legócskább. Igaza volt az angoloknak, ők a semmire sem jó nyálcsorgató, fogaikat az egész arcukon viselő mopszaikat különb füvön kaksiztatják, mint a Szent Stadion, még Szentebb gyepszőnyege. Na, jönnek ki a Népstadionba a manchesteriek, ott állok a pálya szélén, elfut mellettem David Beckham. Mondom dumcsizzunk már, ha itt ez a világhírű becsavarós koma! Bedobtam az összes angol mondatomat és odavetettem neki, hogy: „The weather is terrible!”Erre Becks: „Oh, yeah!”

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Jöjjön, aki jobban tud irányítani - vagy egyáltalán tud!

2017. február 06.

Hiába a bősz támadások, a csendes sorozások, az apró figyelemfelkeltések a köz irányába, bizony a Magyar Ökölvívó Szövetség állásai makacsuk tartják magukat. A jó zsíros állásai.

Annak ellenére moccanatlan minden a szervezetben, hogy lassan már nincs lejjebb ereszkedni. Ez már nem is fél térd, sokkal inkább hasalás. Már ami a világranglistát, meg az eredményeket illeti. Szépen, nem apály-dagály jelleggel, halk, észrevehetetlen csusszanással húz ki a világból, a múltban, meg akár a közelmúltban zajos, látványos sikereket összeboxoló magyar ökölvívás. Ah, boldogult Papp László is valószínűleg kikéredzkedne ebből a ringből, annyira nyomasztó az egész! A hatalom, a pöffeszkedése, uralma.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Azt hiszem erről senki sem beszélt Vranjessal!

2017. február 05.

Kicsit szkeptikus vagyok ezzel az új megváltó edzővel, Ljubomir Vranjessal. Aki svéd, de különben szerb aztán lehet, hogy német is. A megjelenésének előjátékában nincs semmi különös! Hónapokkal ezelőtt felröppent a kavarodást okozó hír, miszerint jön a Veszprémhez. Akkor éppen kicsit szenvedett a kirakat csapat. Ahogy a szokásos forgatókönyv kiadta, először izomból jött a tagadás, a kiállás a mostani nem annyira férfi edző mellett, akinek a BL döntőt sikerült kilencről buknia!

Ahogyan az amcsi rendőrök lökik a krimikben: „menjenek tovább, nincs itt semmi látnivaló!” mantrázták a hivatalos emberek! Azért a zümmögés maradt a levegőben, még ha kicsit halkabb is lett! A héten robbant a bomba, maga a főhős dobta be a frankót, miszerint hosszas vívódás után, de elvállalta a Telekom Veszprémet meg mellé bónuszba a magyar válogatottat. Pedig igen marasztalták a germánok, de ő mégis elvállalja.
Jöjjön Ljubomir Vranjes, várja őt mindenki. Ahogyan az összes elődjét. Akiket hol kidobtak, hol nem marasztaltak. Viszont szembe találja magát majd azzal, ami nagyon komoly hátrány volt az eddigi trénereknél. Már a válogatottnál. Nem értik őt. Amit mond. Klubjánál nyilván ez nem téma, hiszen annyi a bérkatona, főként északról, ahol köztudottan alap az angol oktatás, hogy az nem akadály.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Nehéz eldönteni hogyan lehet összefoglalni Sabate munkáját!

2017. február 05.

Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit köszönhet a magyar kézilabda Xavier Sabate-nak. Ez az űzött szemű, mindenkire szúrósan, kutatón tekintő férfi, akit talán csak a saját édesanyja látott mosolyogni, szóval milyen irányba navigálta egyfelől a Veszprémet, másfelől meg a magyar válogatottat. Nem könnyű őt megítélni. Véres, verítékes időszakban vette a koronás csapat vezetését.

Már most egyébként felmerülhet az is, hogy annak idején, amikor edzőbuktatás zajlott Veszprémben, egy jól előkészített terv részeként ült le a nagymenők kispadjára. Nyilván ehhez kellett valami hihetetlen erős támogatás, meg egy széttéphetetlen kapcsolat. Carlos Ortega Perez segítője hirtelen előugrott a második trénerből főemberré. A hazai bajnokságban keményen dolgoztak, ami azt mutatta, hogy Sabate érti a dolgát. Tovább fokozta ezt a hangulatot, hogy 2016-ban brutális csata után, de kiütötték a világ minden kincsével dolgozó PSG-t a Final Four-ból. Ezek után, naná, hogy mindenki elegánsan hátradőlt a tuti szuper bajnok avatás gondolatával! Sőt ennél már korábban is berepült a köztudatba, hogy ha most nem, akkor mikor nyer BL a Veszprém? Aztán a bukás!

Teljes cikk

Egyre ijesztőbb ez a Jürgen Klopp

2017. február 03.

Szilágyi László

Szenvedélyes, arrogáns, őrült, bolond, gegenpressing, Lovasi-hasonmás, borostás, és persze német. Ez jut eszünkbe Jürgen Kloppról. Ki ez a deutsch? Szeressük vagy ne?

Azért érdekes figura, ezt ne vegyük el tőle. Sőt, kérdezzük meg Bajner Bálintot! Igen, a szuperlúzer támadót, aki közelről ismeri, tudniillik dolgozott vele. Én konkrétan ott voltam Londonban, a 2013-as BL-döntő másnapján a dortmundi csapatszálláson, épp Bajnert faggattam, akit - volt olyan jó fej a Borussia és maga Jürgen Klopp, hogy elvitt magával Londonba. Hm, azért ez nem olyan szar érzés, Bajner is ezt ecsetelte a maga szavaival. Dícsérte Kloppot, hát, persze. És akkor még ki gondolta, hogy egyszer a borostás, szemüveges csávó visszatér Angliába, és menedzser lesz. Hát, én biztosan nem. Mondjuk nem is szoktak megkérdezni a klubvezetők az edzőkérdésben, de ez most tök mindegy. Klopp amúgy keményen szívatta a spanyol újságírókat a Bayern ellen BL-döntő előtt: amikor ők azzal húzták, hogy mikor lesz végre a Real edzője, odabökte nekik, hogy már tanul spanyolul. Íme a bizonyíték: una cerveza, por favor. Nyilván mindenki röhögött, nem lehetett nem szeretni a pacákot.

Teljes cikk