Beleszürkült a mezőnybe, sajnos

2017. szeptember 08.

Címkék: ferencváros, videoton, válogatott, mlsz, berndstorck, storck, jose gomes, nemzeti, mészöly géza, sousa

Szilágyi László

Nagyot mond vagy csak a túlélésért játszik? Mit akar ez a Bernd, aki olyan szépen belesimult a hazai fociközegbe, mint annak a rendje? Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz kiismerni a tavalyi EB (egyik) hősét…

Nem tudom, ki emlékszik José Gomes „one, two, szríííí penalties”-monológjára, én speciel igen. A szórakoztató vagy inkább tragikomikus angolsággal megalkotott spontán tévényilatkozaton még lehetett röhögni. A fehérváriaknak mondjuk kevésbé.

Aztán van itt egy Thomas Doll nevű figura, aki hosszan „danibődézik” a tévében, amikor a Fradi játszik. Néha megesik, hogy a német szakvezető boldog-boldogtalant hibáztat, amikor nem úgy sül el egy-egy meccse, ahogy ő azt megálmodta az öltözőben. Nem is olyan rég járt nálunk Paulo Sousa, aki szintén színes figura volt, és nem Borbola Bence lefejelésére gondolok, hanem a futballvízióira. Gondolt valamit erről a játékról, és ha az NB I-et nem is nyerte meg a Vidivel, azért szépet alkotott az Európa-ligában. Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy a Fradi-drukkerek róla pusmognak, őt látnák szívesen Doll után a kispadon.

A sorminta tetszés szerint folytatható, de érdemes megállnunk egy pillanatra Bernd Storcknál. A német szakember belépője markánsra sikeredett a magyar futballba. Kirúgta az utánpótlásedzőket, belerúgott Mészöly Gézába, aki szerinte nem tanította meg az U19-eseket védekezni, ütközni, tolódni, faltolni.


Felnőtt kapitányként kirúgta Nyilasit, Szabicsot és Andruscht, azaz a magyarok többségét a saját stábjából. Kockáztatott és bejött neki, a válogatott szárnyalt az Eb-n. Azóta a szárnyalásból egy helyben topogás lett. A kommunikációban is visszalépett. Már mindenre van egy eklatáns magyarázat, egy-egy közhelyes megfejtés. A legújabb szerint partiban vagyunk mindenkivel, éppen ez derült ki az Eb-győztes portugálok ellen. Hát, ezt nehéz kibogozni…

A túlélésre játszik az öreg, és azért nyomatja a hurráoptimizmust vagy szimplán csak hülyére vesz minket, mert itt úgyis több mindent lehet egy külföldinek, mint egy magyarnak? Azt hiszem, hogy az igazság nem is Svájcban derül ki, hanem itthon a Feröer-szigetek ellen. Ha az a meccs valamiért akkora blama lesz, mint 2 éve, akkor Storcknak mennie kell és akkor tényleg senkit sem fognak érdekelni a közhelyes megfejtései. Mindenesetre kár, hogy beleszürkült a mezőnybe.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Jó reggelt kívánok!

2017. szeptember 08.

Hurrá és nagyon nagy gratuláció az UEFA első emberének! Az első nekifutásra a Bödöcs Tibor búcsúszentlászlói rokonainak tetszetős nevű Ceferin vezető, egyszer csak felriadt álmából és riadót rendelt el! A kiszakadás oka: már a szlovén komának is csípi a szemét, ami a nemzetközi, de legbántóbban az európai piacon látható. Szeretne a férfi valamiféle korlátot, komolyra venné a pénzügyi fair play szabályait és afféle gondoskodó apukaként tervezi belevetni magát ebbe a zavaros pénzmozgásba!

Még pont időben kapcsolt a prezi. Tisztára olyan, mint ha ott alvós bulin járt volna Csipkerózsikánál, majd megcsókolta a rideg hétköznap neymar-i 222 milliója, kipattant a szeme és azonnal szigorúba teszi magát!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Idegesítő, amit ezek a luszitánok művelnek a foci piacon!

2017. szeptember 08.

Napok óta ezen a magyar portugál 0-1-en fekszem. Nem azon a vereségen, ami miatt végtelenül elégedett álomra hajtotta a fejét a magyarok még szövetségi kapitánya, és egyre mélyebb álomba szoszókázza magát, elégedetten nyögdécselve, hogy ez nem is volt olyan rossz! Pedig igen!

Újabb bizonyíték arra, hogy német megmondóember, oly sok, hazánkba állomásozó honfitársához hasonlóan továbbra is lesöpör magáról minden csepp felelősség korpát, és elégedetten kiforgatja köldökéből a szöszgombolyagot.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Világszám!

2017. szeptember 07.

Ámulás és bámulás! Négyszer 10 percen keresztül, hol ebéd utáni bódulat, majd a végeredmény hoz felhő szélén láblógatást. Ez heti háromszori kiadással és kész az új magyar csoda! A férfi kosárlabda válogatott!

Itthon csapatostul esküsznek, a nyár nagy robbanása a banda! Ha szűken, de még augusztusban dobbantottak az amúgy belülről frankón nagyon impozáns kolozsvári sportcsarnok parkettázatán! Már az is komoly hang effektust váltott ki, hogy a Stole becenevű mester csapata kimoccant az Eb-re. Szépen böjtölt a sarkazós társadalom, a várakozás szűköcskén kiadott majd 20 évet. Az utolsó indulás még éppen belefért a 20 századba, onnan meg elhúzott úgy 17 év, hogy a magyarokat nem kellett sorsolgatni.

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Maradt minden a régiben! Storck is!

2017. szeptember 05.

Még mielőtt ráülne valaki a portugálok elleni 0-1 dicsőségére frissen emelt Diadalív között átsuhanó, maga után impozáns csíkot húzó vadászrepülő füstjére, és mielőtt a polgárság elkezdené mélyen hinni a számítógépes nyilacskák erejében, csitt, üljön le mindenki a helyére! Hát, na, elég gyenge volt!

Sokfelől, sokféleképpen ömlik az olvasóra a meggyőzés hozsannája! Ha valaki józan, akkor látja, hogy ez csak üresen kongó tompítás! Azt lóbálják a felvonulók, hogy a válogatott micsoda parádés cselekedettel próbálta kiengesztelni az Andorra után zabos közönséget! Ez semmi volt! Csupán a kétségbeesés munkatábora, amibe Storck, a kétségbeesetten evickélő, még szövetségi kapitány a kisujjával belekapaszkodott!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Köszönjük! Itthonról is!

2017. szeptember 05.

Furcsa kettősség mocorog az emberben két válogatott láttán! Az egyik a labdarúgó, a másik a kosárlabda nemzeti válogatott! Nahát, az utóbbi csapat az Eb-n eddig csak súrolta a bravúrokat, a meccsek végére mindig kifakult! Olyan erőkkel mérkőztek össze, amelyek tagjai erősebb ligákban konzerválják az erőt, magukba gyűjtik a tapasztalatot és borzalmas körülmények között sarkaznak a palánk alatt!

Ez alatt az értendő, hogy két-háromnapi rendszerességgel hozzájuk hasonló vagy még súlyosabb torony emberek gyömöszölik őket a gyűrű alatt, nem finoman, kajakra! Közülük az NBA-ből is villognak páran, pedig az maga a pokoli rohanás bajnoksága! Még a csehektől is ragyog néhány óriás nem csak hazai, hanem kiemelt figyelmet érdemlő külföldi kampionatókban! Ja, hát a horvátoknál alap jövőkép az amcsi berendezkedés. A montenegróiak, - akik egyébként a jugoszláv kosaras iskolából nőttek ki- közül is sokan pattogtatnak idegenben!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Jó őt látni, szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk!

2017. szeptember 05.

Belekaptam a cseh-német focimeccsbe és jól odaragadtam! Egyszerűen idegesítő, ahogyan a germánok előcsipkednek minden egyes évben egy csapat taknyos orrú kisgyereket, akik szégyellős izgalmukban végül is leverik az összes szembejövőt! Gary Lineker persze szemöldökét simogatva okosban tekint a népekre: ugye, hogy én már vagy 20 éve megmondtam! Többet használják az angol okosságát a német foci mindent megnyerő kijelentésével, mint Halász Judit „Boldog, boldog születésnapot, kívánom, hogy legyen még sok ilyen szépe napod” című örökre elpusztíthatatlan, bájos gyerekkacagással megtoldott ünnepi kórusát!

Viszont az örege Mats Hummelsre soha nem villant akkora reflexió, mint mondjuk a főgyökér Sergio Ramosra , Pepére vagy a nagy kandúr Pique-ra!Esetleg egy jó besüteményezett Devecserire!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Olyan jó leírni ezt!

2017. szeptember 02.

Címkék: kosárlabda, Románia, Európa Bajnokság, romania, mkosz, hanga ádám, ivkovics

Ezt még nagyon gyorsan le kell írnom, amíg tart a csodálatos érzés! A magyar férfi kosárlabda válogatott szépen odapörcintett a horvátoknak a romániai Eb első csoport meccsén! Sztojan Ivkovics fővezér emberei majdnem megmarták a csupa nagy menő NBA arccal telerakott horvát brancsot! A magyar srácok kicsi különbséggel, de lemaradtak a győzelmi bevonulásról Kolozsvárra! De! Ez nem akármilyen csata volt!

Olyan jó ez leírni, látni meg még szuperebb volt! Azt akartam jegyezni, hogy mennyire dacosak voltak! Nem kistestű belvárosi kutyákként paráztak, hanem ismeretlen óriás dínókként, akik a hatalmas egójú, aztán csak egyre jobban parázó horvátoknak odavertek három csodálatos negyedet! Olyan jó leírni ezt!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Portugália más kávéház lesz

2017. szeptember 01.

Címkék: Magyarország, Franciaország, mlsz, Hollandia, Portugália, Lettország, Korhut Mihály, Advocaat

Az lett a vége ennek a nagy vb selejtező hullámzásnak, hogy a használt edények mosogatása komolyabb erővel mozgatott, mint a lettek elleni vb hangulattalanság! Ami amúgy félig igaz, mert a stadionba megint kiment vagy 20 ezer ember, nyilván még a tavalyi Eb-szerepléstől fellelkesülve, a vakáció utolsó feszkómentes napján.

A nagy füzetcsomagolás után pont jól esett apának-fiának egy kis őszi csacsogás a zöld gyep felett! A mosatlan edény meg olyan komolyan szemroncsoló volt, a meccs meg annyira érdektelen, hogy a kötelesség inkább legyőzte a válogatott srácokat! Meg mondom, ez a sok szerencsétlenkedés, a visszamutogatás konkrétan kioltotta a múlt izgalmát!

Teljes cikk

Horti Gábor

Entertéjnőr-interpretőr, minden, amit máshol nem, vagy nem így mondanak

Nem volt túl sok izgalom már előtte sem

2017. szeptember 01.

Címkék: Magyarország, mlsz, storck, doll, Portugália, dzsudzsák, Lettország

A magyarokkal kapcsolatos legizgalmasabb hír az volt, hogy Dzsudzsák Balázs vett egy hatalmas, jó drága tihanyi üdülőt, és már csak abban a kérdés, a biznisz megkötésénél jelen volt-e a Híres Jogász Linda címlapnő és híresen gazdag férfiak partnere? A mutatós nő remélhetőleg nem pörgött túl az ingatlan üzleten, és nem szívta le pénzügyileg a menő arcot! Ha ott volt, akkor viszont ő legyen a gazdag focisták hivatalos ingatlanosa! Megfelelő jutalék, elég sok kép a bulvármagazinokban, szépen csilingel majd a kassza!

Bernd Storckból is kiesett pár szürke, hivatalból optimista szó. Nyomja a németektől mindig elvárható zsizsikes rizsát! Az Andorra elleni világszégyent követően, mint ha szerényebben dalolna a germán madár, nincs akkora energia a beszorult fickóban! Mondja, mondja a magáét, de ez már kármentés, de nem a kellő harci tűz!

Teljes cikk